News

Home >> News

Niepozorne, a tak cenne – poznaj moc malin

Maliny są znane i cenione od wieków – nie tylko za smak, ale i za prozdrowotne właściwości. Kiedy sezon malinowy się zaczyna, trudno nie sięgnąć po koszyk tych czerwonych, miękkich owoców. A gdy już raz spróbujemy… chcemy więcej!

Owoc z historią

Malina była stosowana już w medycynie ludowej. Napar z liści malin do dziś polecany jest jako naturalne wsparcie przy przeziębieniach czy problemach hormonalnych. Ale to sam owoc robi największe wrażenie – nie tylko smakiem, ale i składem.

Co kryje malina?

W 100 g malin znajdziesz:

  • witaminę C, wzmacniającą odporność,

  • witaminę E, wspierającą skórę i układ nerwowy,

  • kwas elagowy i flawonoidy, o działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym,

  • błonnik, który dba o nasze jelita.

To owoc polecany kobietom, dzieciom, seniorom i sportowcom – każdy znajdzie w nim coś dla siebie.

W kuchni: od deseru po przetwory

Maliny to podstawa letnich deserów: lodów, ciast, galaretek i musów. Świetnie sprawdzają się jako:

  • dodatek do jogurtu,

  • baza do konfitur i soków,

  • składnik lemoniady, smoothie czy wody smakowej.

Można je też mrozić, by cieszyć się nimi jesienią i zimą.

Ciekawostka

Maliny, choć wydają się kruche i nietrwałe, mają silne właściwości antybakteryjne. W medycynie naturalnej używa się ich nie tylko w kuchni, ale też jako składnik domowych maseczek i syropów.

en_GBEnglish