News
Home >> News
BORÓWKA AMERYKAŃSKA – MAŁY OWOC, WIELKA MOC
Borówka amerykańska od lat zdobywa serca smakoszy, dietetyków i ogrodników. Te niepozorne, granatowe kuleczki kryją w sobie potężną dawkę witamin, minerałów i antyoksydantów. W dodatku są uniwersalne – sprawdzają się zarówno w kuchni, jak i w codziennej diecie osób dbających o zdrowie. Dlaczego warto mieć borówki zawsze pod ręką?
Superfood z polskich plantacji
Choć borówka amerykańska – jak sama nazwa wskazuje – pochodzi z Ameryki Północnej, Polska należy dziś do największych producentów tego owocu w Europie. Nasze borówki trafiają na stoły nie tylko w kraju, ale też do Niemiec, Wielkiej Brytanii czy Holandii. Nic dziwnego – polskie borówki są słodkie, jędrne i wyjątkowo aromatyczne.
Skarbnica wartości odżywczych
Borówki to prawdziwy „superowoc”. Zawierają:
antocyjany, które neutralizują wolne rodniki i działają przeciwzapalnie,
witaminę C, wspierającą odporność,
witaminę K, ważną dla krzepnięcia krwi,
mangan i błonnik, które wspierają metabolizm i trawienie.
Spożywanie borówek może korzystnie wpływać na wzrok, koncentrację, poziom cukru we krwi, a nawet na spowolnienie procesów starzenia się komórek.
W kuchni i na co dzień
Borówki świetnie smakują solo, ale są też idealnym dodatkiem do:
owsianki i musli,
jogurtów i koktajli,
ciast, tart i naleśników,
sałatek (np. z rukolą, serem feta i orzechami).
Można je również zamrozić lub przerobić na zdrowe konfitury i musy – dzięki temu ich smak i wartości zostaną z nami na dłużej.
Ciekawostka na koniec
Borówki, mimo że słodkie, mają niski indeks glikemiczny, co sprawia, że mogą je jeść także osoby z insulinoopornością lub cukrzycą. Zdrowie, smak i prostota – czy można chcieć więcej?