Aktualności
Home >> Aktualności
Niepozorne, a tak cenne – poznaj moc malin
Maliny są znane i cenione od wieków – nie tylko za smak, ale i za prozdrowotne właściwości. Kiedy sezon malinowy się zaczyna, trudno nie sięgnąć po koszyk tych czerwonych, miękkich owoców. A gdy już raz spróbujemy… chcemy więcej!
Owoc z historią
Malina była stosowana już w medycynie ludowej. Napar z liści malin do dziś polecany jest jako naturalne wsparcie przy przeziębieniach czy problemach hormonalnych. Ale to sam owoc robi największe wrażenie – nie tylko smakiem, ale i składem.
Co kryje malina?
W 100 g malin znajdziesz:
witaminę C, wzmacniającą odporność,
witaminę E, wspierającą skórę i układ nerwowy,
kwas elagowy i flawonoidy, o działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym,
błonnik, który dba o nasze jelita.
To owoc polecany kobietom, dzieciom, seniorom i sportowcom – każdy znajdzie w nim coś dla siebie.
W kuchni: od deseru po przetwory
Maliny to podstawa letnich deserów: lodów, ciast, galaretek i musów. Świetnie sprawdzają się jako:
dodatek do jogurtu,
baza do konfitur i soków,
składnik lemoniady, smoothie czy wody smakowej.
Można je też mrozić, by cieszyć się nimi jesienią i zimą.
Ciekawostka
Maliny, choć wydają się kruche i nietrwałe, mają silne właściwości antybakteryjne. W medycynie naturalnej używa się ich nie tylko w kuchni, ale też jako składnik domowych maseczek i syropów.